Zalăul organizează prima competiţie de rugby

Rugby-ul pare să prindă contur şi în Sălaj, cel care încearcă să implementeze acest sport şi în judeţul nostru fiind originar din satul Motiş (Cehu Silvaniei). Este vorba despre Gheorghe Sabău, cel care a practicat rugby-ul atât ca jucător, evoluând mai bine de 17 ani la Universitatea Cluj, cât şi ca arbitru. Actualmente este observator naţional şi international, precum şi director regional de dezvoltare în cadrul Federaţiei Române de Rugby (FRR), iar ca profesie, Gheorghe Sabău este cadru didactic universitar, fiind decanul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii „Bogdan Vodă” din Cluj-Napoca.
Gheorghe Sabău va fi prezent joi după-amiaza la Zalău, scopul prezenţei sale în oraşul de la poalele Meseşului fiind organizarea primei competiţii de rugby în municipiu. „Competiţia face parte dintr-un proiect intitulat „Mugur de campion”, în care sunt angrenate formaţii din 19 judeţe care nu au echipe de rugby angrenate într-o competiţie oficială. Proiectul se adresează elevilor din ciclul gimnazial, iar din Sălaj şi-au anunţat prezenţa 13 şcoli. ”Am avut o întâlnire în acest sens cu inspectorul şcolar de educaţie fizică şi sport, dar şi cu profesorii de sport, cărora le-am prezentat acest proiect”, ne-a dezvăluit directorul regional al FRR.
Având în vedere că rugby-ul nu este un sport cunoscut în Sălaj, copiii vor juca varianta de srugby sau rugby-tag în cadrul competiţiei de la Zalău. În mare parte, regulile sunt aceleaşi ca la rugby, diferenţa constând în faptul că jucătorii nu vor avea contact direct cu adversarii. Jucătorii vor purta în jurul taliei nişte centuri de care sunt ataşate două taguri (eşarfe) din material viu colorat de-o parte şi de dealaltă a şoldului. Scopul jocului este înscrierea a cât mai multor încercări prin culcarea balonului în terenul de ţintă. Când jocul se desfăşoară pe suprafeţe tari sau terenul de ţintă este îngust, eseul (încercarea) înseamnă doar trecerea jucătorului cu balonul în ambele mâini în terenul de ţintă, fără a atinge balonul solul. În loc de contact, adversarul trebuie să-i ia tag-ul purtatorului de balon, acesta fiind obligat să paseze balonul unui coechipier, iar cel care a luat tag-ul trebuie să-l înapoieze adversarului. În tot acest timp, ceilalţi 4 contra 4 joacă în continuare. Jucătorul cu balonul poate alerga schimbând adversarii, dar nu poate să îşi folosească mâinile pentru a-şi apăra eşarfa (tag-ul).
Competiţia de joi va avea loc în sala de Sport a Liceului cu Program Sportiv „Avram Iancu” Zalău, iar echipa câştigatoare va avea posibilitatea să participe la finalul lunii la faza naţională, programată la Bucureşti, toate cheltuielile legate de transport, carare şi masă fiind asigurate de FRR.

Şcoala Gimnazială „Andrei Mureşanu” din Cehu Silvaniei a participat la faza zonală a ONSS

Primii elevi din Sălaj doritori să înveţe tainele rugby-ului au fost cei din cadrul Şcolii Gimnaziale „Andrei Mureşanu” din Cehu Silvaniei, care au participat în această primăvară la faza zonală din cadrul Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar (ONSS). Competiţia a avut loc în Vadul Crişului (Bihor), iar pe lângă echipa organizatoare şi cea din Cehu Silvaniei au mai fost prezente două echipe din Maramureş, Bihor şi Satu Mare.
„Mi-aş dori foarte mult ca acest sport să ia amploare şi în Sălaj şi să existe o astfel de competiţie şi în cadrul fazei judeţene a ONSS, cu atât mai mult cu cât poate fi practicat pe trei categorii de vârstă, ciclul primar, gimnazial şi liceal. Srugby-ul este un sport spectaculos cu o priză extraordinară la copii, dezvoltându-le o serie de calităţi motrice precum îndemânarea, abilitatea, orientarea în teren, viteza de reacţie şi de execuţie”, a mai precizat decanul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii „Bogdan Vodă” din Cluj-Napoca.

Leave a Comment